Yeni Bilgisayar Alan Kişilerin Yüklemesi Gereken Programlar
Firmalar tarafından yeni tasarlanan bilgisayarlar satılırken bütçeden kısmak için, bazı özellikleri kısıyor. Bunlardan bir tanesi de işletim sistemidir. Yeni bilgisayar alan kişiler, işletim sistemini kurduktan sonra yüklenmesi gereken programları kurduktan sonra bilgisayarı kullanmaya başlayabilirler.
- İnternet Tarayıcısı

En çok kullanılan internet tarayıcılarından Google Chrome’dur. Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera gibi rakipleri var. Kullandığım tarayıcı benim için vazgeçilmez ancak başka bir tarayıcı kullanmak istiyorum diyorsanız, aynı altyapı ile oluşturulmuş Microsoft Edge’yi deneyebilirsiniz.
Diğer internet tarayıcılarına göre, bilgisayarın kaynaklarını az kullanır. Gizlilik, güvenlik, hız, stil, okuma, uzantılar ve uyumlu çalışma şekli gibi birçok ekstra özelliklere sahiptir. Senkronizasyon özelliğini kullanarak masaüstü cihazınızda açtığınız sekmeleri, cep telefonunda da açmanıza izin verir. Windows, macOS, İOS ve Android işletim sistemleriyle uyumlu çalışır.
- Bulut Depolama

Bulut depolama, sunucular tarafından oluşturulmuş sanal ağlar üzerindeki disklerde verilerin saklanmasıdır.
Bilgisayarınızda yer alan fotoğraf, video, müzik, belge gibi dosyaları saklamak istiyorsanız, bulut depolama kullanabilirsiniz. Ek bir cihaz kullanmadan dosyalarınızı yanınızda götürebilirsiniz. Google’nin ofis paketiyle uyumlu çalışan Google Drive kullanarak dosyaları arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz. Windows işletim sistemi ile senkronize edebilirsiniz. Google Drive ile One Drive birleştirerek daha fazla alana sahip olabilirsiniz.
Diğer Bulut Depolama Hizmetleri
Google Drive 15 GB
I Drive 5 GB
Box 10 GB
One Drive 15 GB
Mega 50 GB
Yandex Disk 50 GB
- Müzik Dinleme

Eski yıllarda dinlemek istediğimiz müzikleri indirip, bilgisayara arşiv yapıyorduk. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte online müzik dinleme hizmeti veren sistemler ortaya çıktı. Müziklere ve kliplere ücretsiz sahip olabileceğiniz özel Windows programı olan, Spotify’i kullanabilirsiniz.
Diğer Müzik Dinleme Programları
Deezer
Sound Cloud
Fizy
Apple Music
Tidal
Mixer Box
- Ofis Programı

Çalışan kişiler ve öğrenciler yazı yazmak, tablo hazırlamak ve sunum yapmak için kullanabileceği program, ofis programıdır. Herkes tarafından bilinen ve kullanılan en popüler program, Microsoft Office’dir.
Diğer Office Programları
Office 365
Open Office
Libre Office
WPS Office
Softmaker Office
Polaris Office
Smart Office
- Resim Düzenleme Programı
Bilgisayarın işletim sistemiyle birlikte varsayılan programlardan Paint ile fotoğraflarınızı düzenleyebilirsiniz. Basit ara yüzü sayesinde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Paint ile bulanıklaştırma, kırpma, yazı yazma, şekillendirme ve diğer eklentileri kullanarak harika fotoğraflar oluşturabilirsiniz.
Diğer Resim Düzenleme Programları
Adobe Photoshop
Gımp
Photo Scape
Picasa
Pixlr
Corel Paint Shop
- Virüs Programları

İşletim sistemleri güncellemeler ile birlikte güçlü güvenlik duvarlarına sahiptir. Virüs programı kullanarak bilgisayarınızın performansını düşürmenize gerek yok. Kullandığınız oyun, program ve diğer dosyalardan virüs bulaşabileceğinizi düşünüyorsanız, Malwarebytes Anti Malware virüs programını kullanabilirsiniz.
Diğer Virüs Programları
Kaspersky
Bitdefender
Avast
AVG
Avira
Panda
- Medya Oynatıcı
Video izleme platformları yüzünden bilgisayarınızda kayıtlı olan videoları izlemeye zamanınız kalmayabilir. Düğün videonuzu izlemek istiyorsanız, bir medya oynatıcıya ihtiyacınız olacak. VLC Media Player’i kullanmanızı öneririz. Ses yükseltme, ses efektleri, görüntü efektleri, duvar kâğıdı yapma, radyo dinleme, İP TV izleme gibi birçok özelliği bulunuyor.
Diğer Medya Oynatıcı Programları
Gom Player
Windows Media Player
KMP Player
Media Player Classic
AIMP Classic
- Ekran Görüntüsü Alma
Komik anları ve önemli bilgileri kaydetmek için ekran görüntüsü alabilirsiniz. Sharex ile farklı şekillerde ekran görüntüsü alabilirsiniz. Ekran görüntüsü yakalama, düzenleme, renk ayarı, cetvel gibi özellikleri kullanabilirsiniz. Shrex yerine Apowersoft ya da Light Shot programını da deniyebilirsiniz.
Windows işletim sistemlerinde ekran görüntüsü almak için kullanabileceğiniz kısa yol tuşları; FN+ Print Screen, Windows+ Shif+ S, Alt+ Print Screen
macOS işletim sisteminde ekran görüntüsü almak için kullanabileceğiniz kısa yol tuşu; Command+Shif 3 veya Command+ Shift 3
- Dosya Sıkıştırma Ve Çıkarma
Programlar sayesinde sıkıştırma işlemi yaparak dosya boyutlarını küçültebilirsiniz. Böylece diskte depolama alanı kazanmış olursunuz. Büyük boyuttaki dosyaları da sıkıştırarak rahatlıkla gönderebilirsiniz. En çok kullanılan Winrar veya Winzip programlarını kullanabilirsiniz.
Diğer Dosya Sıkıştırma Ve Çıkarma Programları
Izarc
Peazip
Power Archiver
Ashampo Zip
Zipware
Hamster
Bandizip
File Roller
- Mesajlaşma Programları
Sosyal medya ve mesajlaşma programları ile diğer kişilerle iletişim kurabiliyoruz. Her birinin ayrı programı ve internet sitesi bulunuyor. Rambox sayesinde tüm mesajlaşma programlarına tek bir çatı altında ulaşabilirsiniz.
Rambox; Gmail, Outlook, WhatsApp, Facebook, Skype, Discord ve Telegram gibi mesajlaşma programları tek bir yerde topluyor.
Bilgisayarda Olması Gereken 4 Diğer Program
Şifre Yöneticisi
Sosyal medya, oyun, banka, okul vb. sistemleri kullanırken şifreler oluşturursunuz. Her biri bir birinden farklı olduğu için, akılda tutmak zor olur. Lastpass şifre yöneticisi ile tüm şifrelerinizi kaydedebilirsiniz.
Not Kâğıdı
Not almak için artık defter, ajanda vb. araçlara hiç gerek yok. Clip clip programı bilgisayarınızın ekranına notlar ekleyip, silmenize yardımcı olur.
Yedekleme
Bilgisayarı aldıktan sonra oyun, program vb. her şeyi kurdunuz. İlerleyen günlerde virüs nedeniyle bilgisayarınız çökebilir. Format atıp, tekrar aynı program ve oyunları yüklemek çok zaman alır. Macrium Reflect programı ile yedekleme yapabilirsiniz. Bu durumda format atmak yerine aldığınız yedeği geri yüklemek daha hızlı olur.
Güvenli İnternet
VPN servisleri sadece yasaklı sitelere girmek için kullanılmaz. Konumunuzu, İP adresinizi ve kimliğinizi gizleyerek internet sitelerine güvenlikle girebilirsiniz.